Viihde-elektroniikkaa mökeille

0
894

Mökit ovat perinteisesti ajateltu irtiotoksi kaupungin asettamista paineista ja muusta tavallisesta elämästä. Monille on tärkeää etteivät mökit ole liian samanlaisia oman kodin kanssa, vaan niissä on tarkoituskin elää hetken hieman askeettisemmin.

Monille muille kuitenkin riittää se, että pääsee pois kaupungin vilinästä ja hulinasta, eikä hyvin varusteltu mökki ole mikään kirosana. Siksipä monet haluavat katsella TV:tä tai pelata pelikonsoleilla tai tietokoneella mökin rauhassa. Minkälainen viihde-elektroniikka sitten mökille olisi sopivinta?

Huippulaitteita ei kannata mökille tuoda

Koska mökit ovat kuitenkin suuren osan vuodesta asumattomina ja harvemmilla on varaa järjestää mökilleen vartiointia tai valvontaa, ei mökeille kannata kovin huippuluokan laitteita hankkia. Ne voivat olla houkuttimina varkaille, jotka mieluusti käyvät mökkiaikojen ulkopuolella ikävillä vierailuilla.

Televisioksi saattaa riittää hyvinkin vaikkapa isokokoinen tietokoneen näyttö. Näytöissä on kuitenkin HDMI-liitännät, joiden avulla ne voidaan yhdistää tietokoneeseen. Kannettava tietokone kulkeutuu muutenkin helposti mukana, joten näytöltä voidaan katsella esimerkiksi uusimmat Ola Rapace -elokuvat.

Näytöissä on usein se ongelma, ettei niissä ole kaiuttimia eli äänentoistoa – tai jos on, niin niistä tuleva ääni on hyvin ohutta ja voimakkuudeltaan pientä. Joskus kannettavan tietokoneen ääni saattaa riittää, mutta mökille kannattaa ehdottomasti hankkia Bluetooth-kaiutin, joka soveltuu moneen asiaan – niin myös elokuvien katselemiseen. Kannettavalta tietokoneelta voi ottaa Bluetoothilla yhteyden tällaiseen kaiuttimeen, joka toistaa elokuvan äänet usein jopa paremmin kuin kotona oleva isokokoinen taulu-TV.

Bluetooth-kaiutin moneen menoon

Bluetooth-kaiutin on mainio väline myös musiikin kuunteluun, sillä se kulkeutuu mukana helposti mökille ja sen voi piilottaa myös varkaiden varalta helposti pienikokoisuutensa mukana. Musiikkia voidaan kuunnella ottamalla yhteys esimerkiksi älypuhelimella kaiuttimeen eikä kaapeleita väliin tarvita. Myös radion kuuntelu onnistuu puhelimen kautta, lähettämällä ääni Bluetooth-kaiuttimeen.

Kaiuttimia on saatavilla hyvin monenhintaisia ja joskus jopa muutaman kympin kaiuttimet voivat tuottaa yllättävän hyvälaatuisen äänentoiston tilanteeseen kuin tilanteeseen – ja varsinkin mökkiolosuhteisiin. Yli sadan euron kaiuttimissa äänentoisto on jo todella maukas ja niiden avulla voi järjestää jo mukavat mökkibileet. Kannattaa vain varoa etteivät mökkinaapurit häiriinny yllättävän tehokkaasta äänentoistosta.

Mökille ei tarvitse siis välttämättä isoja ja kalliita hankintoja tehdä.

Edellinen artikkeliNykyaikainen muoti: vaatteista mökkeihin
Seuraava artikkeliMökin ruokavarastot kuntoon