Aloittelijan ETH 2.0 -opas

0
324
Aloittelijan ETH 2.0 -opas

Olit sitten innokas kryptovaluuttojen harrastaja tai et, on hyvin mahdollista että olet kuullut Ethereum 2.0. Kyseessä on yksi suurimmista muutoksista ja julkistuksesta koko kryptojen alalla, jota on tapahtunut hetkeen ja tulee varmasti myös hetkeen tapahtumaan. Jos olet aloittelija, koko aihe saattaa tuntua hieman monimutkaiselta, mutta sen ei oikeastaan tarvitse olla vaikea asia ollenkaan.

Jos olet kiinnostunut Ethereumista tai mistään muusta kryptovaluutasta, on tietenkin tärkeää, että tiedät mahdollisimman paljon aiheesta. Siitä syystä sinun tulee tietää myös kaikki mahdollinen Ethereum 2.0. Kyseessä on niin suuri asia, että sillä on jopa vaikutus koko kryptovaluuttojen alaan. Tämä artikkeli tulee auttamaan sinua tässä kaikessa. Me tulemme käsittelemään kaiken siitä miksi Ethereum 2.0 julkaistiin, miten se vaikuttaa muihin kryptoihin ja tietenkin sinuun. Aloitetaan, jotta sinulle selviää kaikki tarvittava Ethereum 2.0:sta!

Kaikki tuntevat Ethereumin

Ethereum luotiin vuonna 2015. Tämä tarkoittaa sitä, että kyseessä ei ole kaikista ensimmäinen kryptovaluutta, mutta sillä oli suuri vaikutus valuuttojen suosioon. Kuten saatat tietää, kryptovaluutat nousivat jättimäiseen suosioon vuonna 2016 ja Ethereumin esittely auttoi selkeästi tässä asiassa.

Tämä johtui siitä, että Ethereum oli yksi ensimmäisistä lohkoketjuista, joka mahdollisti monia eri toimintoja. Ennen tätä vaihtoehtoa, kryptovaluuttoja voitiin käyttää oikeastaan pelkästään maksuna niin kuin perinteistä fiat valuuttaa käytetään. Ethereumin esittely avasi uskomattoman paljon uusia ovia, mahdollistaen asioita, joita ei voitu ennen edes kuvitella. Siitä syystä sitä pidetään vieläkin yhtenä tärkeimpänä lohkoketjuna ja kryptovaluuttana.

Mikä tulee Ethereumin erilaisiin mahdollisuuksiin, näitä on todellakin uskomattoman monia. Me tulemme perehtymään näihin enemmän myöhemmin, kun selvitämme, miten Ethereum 2.0 oikein vaikuttaa niihin. Jos haluat tutustua enemmän jo nyt esimerkiksi steikkaamiseen, opas ethereumin steikkaamiseen voi auttaa sinua. Sen avulla sinulle selviää Ethereum tietyistä suosituista mahdollisuuksista enemmän.

Miksi Ethereum 2.0 luotiin?

Koska Ethereum on näin kuuluisa vaihtoehto, joitakin saattaa hämmentää miksi uusi versio eli Ethereum 2.0 edes tarvittiin. Syy tähän on hyvin yksinkertainen. Vaikka Ethereum ei ole sinänsä kovin vanha tuote, kryptovaluuttojen maailmassa se on lähes ikäloppu. Teknologia kehittyy koko ajan enemmän, mahdollistaen entistä upeampia ja hienompia mahdollisuuksia. Näiden takia lohkoketjujen ja kryptovaluuttojen luojilta tietenkin myös vaaditaan sitä, että ne tarjoavat kaikista uusimpia mahdollisuuksia ja versioita kuluttajille.

Ethereum ei ole samanlaisella sijalla kuin Bitcoin. Koska Bitcoin on aivan ensimmäinen kryptovaluutta koko alalla, siltä ei vaadita uudistuksia samalla tavalla kuin kaikilta muilta vaihtoehdoilta. Mikään muu krypto tai lohkoketju ei kuitenkaan ole tässä samanlaisessa asemassa kuin Bitcoin on. Toisin sanoen, vaikka Ethereum on kuulunut kauan aikaa suosituimpien ja kuuluisimpien vaihtoehtojen kategoriaan, se ei ole samalla tavalla koskematon kuten Bitcoin on. Siitä syystä sen tulee ottaa käyttöön uudet teknologian uudistukset aivan kuten kaikkien muidenkin.

Siitä lähtien kun Ethereum on alkujaan luotu, uusia kryptovaluuttoja ja lohkoketjuja on luotu aivan uskomaton määrä. Tietenkin osa kryptoista toimii Ethereumin päällä, mutta kaikki kryptot eivät näin tee, vaan niille on luotu aivan omat lohkoketjut. Tämä on kasvattanut niiden välistä kilpailua hyvin korkealle. Jos Ethereum ei olisi sopeutunut uusiin vaatimuksiin, se olisi saattanut jäädä kilpailussa jälkeen, ja pahimmassa tapauksessa pudota kokonaan pelistä pois. Tästä syystä, Ethereum 2.0 version julkaisu oli hyvin tarpeen koko lohkoketjun tulevaisuutta katsoen.

Ethereum 2.0 on ollut uutisissa jo hyvin kauan aikaa

Tieto Ethereum 2.0 julkaisusta tiedotettiin jo vuonna 2019. Tämän teki tietenkin Ethereumin takana oleva Vitalik Buterin. Hän on tietenkin vain yksi monista kehittäjistä, mutta hän on silti yksi tunnetuin nimi yhdistettynä Ethreumiin.

Vaikka tieto julkistettiin jo vuonna 2019, käyttäjät pääsivät vasta oikeasti nauttimaan Ethereum 2.0 version tuomista mahdollisuuksista vuonna 2022. Tämä tarkoittaa sitä, että sitä jouduttiin odottamaan jopa kolme vuotta. Tämä ei välttämättä kuulosta kovin pitkältä ajalta. On hyvä ottaa huomioon, että kyseessä on erittäin nopeasti liikkuva kryptovaluuttojen ja lohkoketjujen ala. Tämän takia kolme vuotta on itse asiassa hyvin pitkä aika odottaa uudistuksia.

Näiden kolmen vuoden aikana Ethereum ja sen uusi versio oli hyvin paljon krypto uutisissa. Spekulaatiot uuden version vaikutuksesta täyttivät suuren osan uutisista, mikä ei ole ihme. Jos sitä olisi jouduttu odottamaan vielä kovin paljon kauemman aikaa, se olisi saattanut olla liian myöhässä. Onneksi se saatiin vihdoin käyttöön, ainakin jollain tavalla vuonna 2022.

Miten Ethereum 2.0 julkaisu tapahtui?

Ethereum 2.0 versiota jouduttiin odottamaan paljon kauemman aikaa, kun aluksi arvioitiin. Tämä johtui yksinkertaisesti siitä, että uudistus joutui ratkaisemaan joitakin pulmia, joita ei voitu olettaa ennakolta. Tämä sysäsi koko uudistusta koko ajan eteenpäin, tehden sen julkaisusta pidemmän prosessin kuin aluksi voitiin olettaa.

Ethereum 2.0 julkaistiin kolmessa vaiheessa 0, 1 ja 2. Itse asiassa viimeistä vaihetta ei olla tämän artikkelin kirjoittamishetkellä vielä saatu voimaan, mutta se tulee varmasti myös tapahtumaan piakkoin. Se, että koko prosessi jaettiin vaiheisiin käy täysin järkeen. Loppujen lopuksi kyseessä oli niin suuri muutos joka muutti koko lohkoketjun. Tästä syystä sitä ei oltaisi voitu tehdä yhdellä kerralla. Seuraavaksi esittelemme, mitä eri vaiheet pitävät sisällään.

Vaihe 0

Ensimmäinen vaihe on nimeltään Vaihe 0. Tämä tapahtui jo vuonna 2010, seuraavana vuotena siitä kun tieto Ethereum 2.0 versiosta julkaistiin ensimmäistä kertaa. Tämä vaihe piti sisällään Beacon Chain esittelyn. Beacon Chain oli ensimmäinen askel lähemmäksi koko lohkoketjun muuttamista Proof of Stake louhintaan, mihin tulemme perehtymään hieman myöhemmin lisää.

Beacon Chain oli periaatteessa Ethereum lohkoketjun rinnalla toimiva lohkoketju. Suurin ero tämän ketjun kohdalla oli se, että Beacon Chain louhittiin PoS protokollan kautta, mikä haluttiin sisältää myös Ethereumiin.

Beacon Chain oli varsin kallis ketju. Jos louhijat halusivat aloittaa jo tässä vaiheessa louhinnan, heidän tuli sijoittaa jopa 32 ETH merkkiä. Tämä on hyvin paljon rahaa, vaikka Ethereumin arvo vaihtelee koko ajan. Toisin sanoen, louhijoiden tuli todellakin uskoa Vitalik Buterinin ja muiden tekijöiden ideaan Ethereum 2.0 versiosta. Kuitenkin he, jotka pystyivät sijoittamaan näin paljon, tulevat varmasti nyt keräämään vihdoin palkkionsa. Silti on hyvä ottaa huomioon, että tämä ei ollut realistista suurimmalle osalle ihmisistä.

Vaihe 1

Vaihe 0:llaa tietenkin seurasi Vaihe 1. Tämän vaiheen piti tapahtua jo vuoden 2021 keski vaiheessa, mutta koska sitä edeltävä vaihe koki paljon ongelmia, se siirtyi vuoden 2022 alkuun. Vaihe 1 toi mukanaan monia eri mahdollisuuksia, joista oltiin kerrottu jo ensimmäisessä julkistamis vaiheessa.

Yksi hyvin mielenkiintoisista mahdollisuuksista, joita Vaihe 1 toi mukanaan, oli sirpaleet. Sirpaleet tarkoittaa niin sanotusti pienempiä erillisiä ja itsenäisiä lohkoketjuja suuren lohkoketjun sisällä. Näitä sirpaleita hallitsee louhijat ja validaattorit. Tämä onkin hyvin mielenkiintoista, sillä siten louhijalla tai validaattorilla on enemmän päätäntävaltaa ainakin pienessä määrässä. Tietenkään sirpaleen perustaminen ei ole halpa toiminto, vaan se kustantaa ETH merkkejä.

Vaihe 1 jatkui vuoden 2022 läpi, ja vuoden syyskuussa se koki yhden hyvin suuren muutoksen. Nimittäin silloin tapahtui niin sanottu yhdistäminen, mikä on ehdottomasti yksi tärkeimmistä muutoksista. Tämä yhdistäminen, eli merger, yhdisti Beacon Chain ja Ethereum lohkoketjun yhdeksi lohkoketjuksi. Siten Beacon Chain ketjun PoS protokolla saatiin vihdoin käyttöön Ethereum 2.0 lohkoketjulla, mikä on ollut kaikista odotetuin ja suurin muutos.

Vaihe 2

Vaihe 2 ei ole vielä tapahtunut, mutta se tulee varmasti näkemään päivänvalon varmasti myös piakkoin. Tämä muutos on ehkä kaikista hankalin ymmärtää aloittelijana. Sinun ei onneksi tarvitse tietää täydellisesti mitä se tarkoittaa saadaksesi siitä silti hyödyn.

Vaihe 2 tulee pitämään sisällään vaihtamisen eWASM protokollaan. eWASM on lyhenne termistä Ethereum WebAssembly. Tämä tulee tekemään koko lohkoketjun toiminnasta huomattavasti tehokkaammin. Tällä hetkellä Ethereum käyttää EVM menetelmää, eli Ethereum Virtual Machine. Kuten sanoimme, sinun ei välttämättä tarvitse tietää täydellisesti, mitä nämä tarkoittavat. Tietenkin, jos olet erityisen kiinnostunut tietotekniikasta, niihin perehtyminen voi olla kiinnostavaa. Voitkin löytää monia videoita ja oppaita, jotka perehtyvät perinpohjaisesti asiaan. Lyhyesti, niiden erot ovat seuraavanlaiset.

EVM suorittaa 25 siirtoa sekunnissa. Vaihto eWASM menetelmään nopeuttaa prosessia, joten Ethereumin käyttö tulee olemaan nopeampaa. Esikäännökset tulevat myös muuttumaan. EVM menetelmä riippuu aina näistä esikäännöksistä, kun taas eWASM tulee poistamaan niistä riippumisen. Viimeisin muutos nähdään koko koodin joustavuudessa. EVM käyttää ohjelmaa kuten Solidity luodakseen äly sopimuksia, kun taas eWASM käyttää monia eri kieliä kuten C, C++ ja Rust.

Mitä Ethereum 2.0 oikein toi mukanaan?

Jos tämä ei ole vielä tullut sinulle selväksi, Ethereum 2.0 muutti koko lohkoketjun toiminnan huomattavilla tavoilla. On hyvin tärkeää, että tiedät aivan varmasti, mitä kaikkea nämä muutokset pitävät sisällään. Hyvin paljon yksinkertaistettuna, Ethereum 2.0 muutti koko lohkoketjun toiminnan aivan pohja tekijöistä lähtien.

Tämä tarkoittaa sitä, että muun muassa koko ethereum louhinta muutti muotoaan. Tällä tarkoitetaan sitä, mitä protokollaa lohkoketju käyttää lohkojen luomiseen. Tähän mennessä Ethereum oli käyttänyt vanhinta mahdollista protokollaa eli PoW vaihtoehtoa. PoW on lyhenne nimestä Proof of Work eli todiste työstä. Tämä louhinta tyyli tarkoitti sitä, että louhija sai palkkion siitä, että he olivat tehneet louhinta työn.

Nyt protokolla muuttui PoS eli Proof of Stake protokollaan. Tämä on uudempi tapa louhia lohkoja. Toisin sanoen sinua ei varmasti yllätä tieto siitä, että kyseessä on paljon parempi keino. Tämä louhinta protokolla on parempi ja tehokkaampi hyvin monelta näkökannalta katsottuna, kuten tulet huomaamaan artikkelin seuraavasta kohdasta. Siinä louhija valitaan validaattorien toimesta etukäteen. Toisin sanoen heidän tulee pystyä todistamaan pystyä louhimaan lohko, jonka kautta he tulevat saamaan palkkion.

Ennen kuin siirrymme tähän, meidän tulee selvittää miten itse louhinta tapahtuu. Tämä ei nimittäin ole muuttunut, vaikka protokolla on muuttunut. Louhinta tarkoittaa prosessia, jolla louhija luo uusia lohkoja lohkoketjuun. Näin tehdäkseen heidän tulee ratkaista niin sanottu pulma, joka paljastaa avaimen eli lohkon. Tämä pulma ratkaistaan laittamalla se tarpeeksi monta kertaa ohjelmiston läpi. Toisin sanoen vaikka puhutaan pulman ratkaisusta, itse ihmisen ei tarvitse tietenkään pyrkiä ratkaisemaan mitään. Tietokone tekee kaiken tämän heidän puolesta.

Ethereum 2.0 hyödyt

Se, että protokolla on vaihdettu PoW:sta PoS:een, on tuonut suuria hyötyjä mukanaan. Kuten sanoimme aikaisemmin, koko lohkoketjusta on tullut jo nyt nopeampi. Tämä tulee korostumaan vielä enemmän silloin, kun Vaihe 2 on suoritettu loppuun, ja eWASM saadaan käyttöön. Silloin nopeuden muutos on todellakin huomattavissa helposti.

Tämä ei ole kuitenkaan todellakaan ainoa muutos, mikä on tapahtunut. Nimittäin nyt lohkoketjusta on tullut huomattavasti ympäristöystävällisempi. PoW protokolla vaatii sen, että kaikki louhijat pyrkivät ratkaisemaan pulman yhtä aikaa. Tästä syystä kaikkien heidän tulee käyttää mahdollisimman tehokkaita laitteitaan mahdollisimman nopeasti. Tämä kuluttaa energiaa tietenkin huomattavasti. Se, että louhija on valittu jo etukätee vähentää tätä huomattavasti.

Sen lisäksi, että alkuperäinen louhintatapa ei ole hyväksi ympäristölle, se ole hyvä myöskään louhijoille. Tämä johtuu siitä, että melkein kaikki louhijat joutuivat tekemään hirveästi töitä ratkaistakseen pulman, mutta vain yksi palkitaan. Siitä syystä suurin osa heistä tekee aivan turhaan työtä. Nämä kaksi ovatkin suurimmat kritiikit mitä PoW protokolla käyttävät lohkoketjut saavat. Kun protokolla vaihdetaan PoS protokollaan, molemmat asiat ratkaistaan ainakin jossakin mittakaavassa.

Mitä ethereumin toiminnoille tapahtui?

Ethereum 2.0 tarkoitti selkeästi hyvin suuria muutoksia. Siitä syystä monia kiinnostaa tietää, mitä Ethereumin eri toiminnoille ja käyttötarkoituksille tapahtuu. Loppujen lopuksi nämä ovat syy siihen, miksi kyseisestä lohkoketjusta on tullut niin suosittu jo vuosia sitten.

Hyvin lyhyesti sanottuna, toiminnoille ei tapahdu sinänsä mitään. Niistä tulee vain nopeampia ja tehokkaampia verrattuna aikaisempaan. Silti mikään itse muutoksista ei tule muuttumaan ollenkaan. Ne tulevat aina olemaan osa Ethereumin suosiota, eikä tämä tule varmasti muuttumaan myöskään tulevaisuudessa. Mutta mitä nämä toiminnot ovat.

Ethereumilla on uskomattoman monia toimintoja, mutta kaksi suosituinta vaihtoehtoa on äly sopimusten solmiminen ja rahoituksen hajauttaminen eli DeFi. DeFi on suosittu mahdollisuus yritysten ja erityisen varakkaiden yksityisten henkilöiden keskuudessa. Äly sopimusten solmiminen sen sijaan on mahdollisuus, joka kiinnostaa myös monia perus kuluttajia. Tämän kaltainen sopimus voidaan solmia aivan mistä vain asiasta, mistä perinteisiä sopimuksia solmittaisiin. Sen tarkoitus on vain pitää molemmat osapuolet paremmin turvassa, mikä tekee siitä tietenkin hyvin suositun mahdollisuuden.

Kuka voi louhia ETH 2.0 merkkejä?

Oletko kiinnostunut tutustumaan enemmän Ethereum 2.0 louhintaan? Voit tietenkin tutustua aiheeseen kunnolla verkon oppaiden kautta, jotka ottavat hyvin yksityiskohtaisen katsauksen aiheeseen. Kuitenkin ennen kuin teet näin, sinun on hyvä tietää, voitko edes louhia ETH 2.0 merkkejä.

Periaatteessa kuka vain voi louhia Ethereum 2.0 merkkejä. Kuitenkaan tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että se on hyvin kannatettavaa. Kyseinen prosessi vaatii tietynlaisen laitteiston, joten sinun perus PC ei oletettavasti riitä ainakaan tuottamaan niin paljon, että tekisit tuottoa. Erityiset laitteistot sen sijaan kustantavat hyvin paljon. Jos haluat louhia harrastus muodossa, voit tietenkin näin tehdä, mutta ammatti louhintaan vaaditaan hyvin paljon enemmän. Onneksi sinun ei ole pakko louhia Ethereumia voidaksesi nauttia sen ominaisuuksista parhaalla mahdollisella tavalla.

Mitä vanhoille ETH merkeille tapahtuu?

Jos sinulla on jo valmiiksi ETH merkkejä, sinua kiinnostaa tietää varmasti, mitä niille oikein tapahtuu nyt, kun Vaihe 1 on tullut kunnolla voimaa. Tähän meillä on erityisen hyviä uutisia. Nimittäin vaikka koko lohkoketju muuttuu huomattavilla tavoilla, ETH merkkisi toimivat ihan samalla tavalla. Toisin sanoen voit jatkaa niiden käyttöä aivan samalla tavalla kuin ennenkin, mikä on mukava asia niille, joilla on ollut jo pitkään Ethereum merkkejä hallussa.

Miten voit ostaa ETH 2.0 merkkejä?

Siinä tapauksessa että olet todellakin vasta nyt kiinnostunut Ethereum merkkien hankinnasta, sinun tulee tietenkin tietää, mistä voit ostaa niitä. Tämä tapahtuu aivan samalla tavalla kuin minkä vain muun kryptovaluutan tai vanhojen ETH merkkien ostaminen. Toisin sanoen tulet käyttämään Vaihto sivustoa.

Vaihto on palvelu, jolla voit ostaa ETH 2.0 merkkejä ja muita kryptoja käyttäen euroa tai muuta perinteistä valuuttaa. Koska Ethereum on hyvin suosittu vaihtoehto, suurin osa eri vaihdoista tukee tätä kryptoa. Toisin sanoen voit valita hyvin suuresta määrästä erilaisia mahdollisuuksia.

Kun olet valinnut sinua miellyttävän vaihdon, sinun tulee tehdä sivustolle tili. Tämä saattaa kestää joillakin sivustoilla hieman kauan aikaa. Korkeintaan siihen kuluu noin päivä. Kun olet tehnyt tämän, sinun tulee tietenkin tallettaa perinteistä rahaa. Tämän jälkeen voit siirtyä EUR/ETH markkina-alueelle. Täällä voit ostaa ETH 2.0 merkkejä haluamallasi eurojen summalla. Sitten sinun tulee vain hyväksyä ostos.

Säilytä Ethereum merkkejä aina turvallisesti

Saatat huomata, että vaihdolla on tarjolla jonkinlainen kuuma lompakko käytössä. Näitä ei kuitenkaan suositella Ethereumin säilyttämiseen, koska ne eivät ole kovin turvallisia. On paljon parempi idea hankkia erillinen kuuma ja kylmä lompakko. Siirtämällä Ethereum merkit kylmään lompakkoon, voit säilyttää niitä kauan aikaa. Kuumassa lompakossa niitä voidaan taas käyttää helpommin eri toimintoihin.

Ethereum 2.0 vaikutus muihin valuuttoihin ja lohkoketjuihin

Koska Ethereum on niin vaikuttava lohkoketju, ei ole yllättävää, että myös 2.0 versiolla on suuri vaikutus muihin valuuttoihin ja koko alaan. Ethereum on todistanut sen, että koko lohkoketju voidaan muuttaa uudempaan ja parempaan versioon, vaikka siinä voikin kestää hieman kauan aikaa. Siitä syystä voidaan olettaa, että myös muilta tullaan vaatimaan samankaltaista reaktiota tulevaisuudessa.

Miltä Ethereum 2.0 tulevaisuus näyttää?

Kuten sanoimme aivan alussa, Ethereum 2.0 luotiin siitä syystä, että koko lohkoketju pysyy kilpailussa mukana myös tulevaisuudessa. Joten siitä syystä monia kiinnostaa, miltä tulevaisuus näyttää nyt, kun lohkoketju on julkaistu. Tietenkin on mahdoton sanoa, mitä Ethereum 2.0 tulee tapahtumaan. Tämä oli silti selkeästi tarpeeseen tuleva muutos, ja sen saama huomio vihjaa lupaavasta tulevaisuudesta koko Ethereum lohkoketjulle.

Edellinen artikkeliTarvitsetko tekemistä mökkivieraiden kanssa?
Seuraava artikkeliVinkkejä mökin sisustamiseen